sâmbătă, iulie 3

Stop.

Spune tuturor că violenţa domestică nu este o poveste.

http://www.nuepoveste.ro/

Sub sloganul "Spune tuturor că nu e poveste!" Fundaţia Sensiblu lansează pe 25 noiembrie, un apel mobilizator la schimbare în cadrul celei de-a VI-a ediţii a campaniei V-Days 16 Zile Internaţionale de Activism Împotriva Violenţei asupra femeii. Campania din acest an este dedicată copiilor afectaţi, fie în mod direct de violenţa orientată asupra lor, fie indirect prin asistarea la incidentele agresive.

În primele 6 luni ale anului 2009, Agenţia pentru Protecţia Familiei a înregistrat 6386 de cazuri de violenţă domestică, acestea cauzând decesul a 46 de persoane. În ultimii 5 ani peste 320 de femei au fost ucise în sânul familiei, violenţa domestică continuând astfel să constituie normalitate în percepţia generală la nivelul societăţii.

Campania din acest an este dedicată copiilor afectaţi, fie în mod direct de violenţa orientată asupra lor, fie indirect prin asistarea la incidentele agresive. În numeroase situaţii, copilul constituie motivul principal pentru care mama decide să rămână alături de un partener violent. Mesajul lansat prin campania „Spune tuturor că nu e poveste” confruntă întocmai această realitate, specialiştii confirmând că astfel de experienţe sunt deseori traumatizante pe termen lung.

Poveştile pe care le spunem copiilor reprezintă primele repere simbolice despre bine sau rău, prima imagine a lumii pe care cei mici o învaţă de la cei mari. Prin contactul prelungit cu violenţa din cadrul familiei, universul copilului este populat cu personaje negative, o reflecţie a realităţii dureroase din jurul lor. „Campania de anul acesta îşi doreşte să încurajeze mamele supuse abuzurilor domestice să pună capăt poveştilor denaturate pe care le transmit copiilor lor şi să aleagă o viaţă fără umilinţe, teroare sau bătăi.” declară Cristina Horia, Director Executiv Fundaţia Sensiblu.

Pe site-ul www.nuepoveste.ro, lansat pe 25 noiembrie, vizitatorii pot transforma poveştile copiilor expuşi violenţei domestice, implicându-se astfel în condamnarea acestui fenomen. „Suntem conştienţi că un mesaj izolat nu va produce o schimbare. De aceea, devine esenţial ca noi toţi să transmitem povestea mai departe, pentru a ajunge la cât mai mulţi oameni, la toţi cei care pot lua atitudine. Un prim pas este sa schimbăm cadru cu cadru scenariul poveştii văzute de ochii unui copil traumatizat şi să mobilizăm comunităţile online prin intermediul site-ul-ui www.nuepoveste.ro” continuă Cristina Horia, Director Executiv Fundaţia Sensiblu.

Din 2004, în fiecare an, Fundaţia Sensiblu desfăşoară în perioada celor 16 Zile Internaţionale de Activism Împotriva Violenţei asupra femeii ample campanii de sensibilizare a opiniei publice asupra consecinţelor grave pe care violenţa domestică le are asupra familiei. Printre mesajele lansate de aceste campanii: „Când tu îţi pierzi controlul, cineva îşi poate pierde viaţa!” (2006), „Prin indiferenţă, încurajăm violenţa domestică” (2007), „Acasă nu eşti la închisoare. Pleacă până nu e prea târziu” (2008).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu